hide

“This is a choreographic work, enabling people to sit and walk about, introducing natural elements of flowing water and reflected light by day and at night.”

Aquaduct introduced water to the Brunswick Centre as an integral part of the refurbishment in 2006. The work was made in response to the public space between the flights of flats on either side. The central line of the space, punctuated by large scale trees, is marked by a series of stainless steel troughs channeling fast flowing water towards a large pool. These invented objects have the characteristics of something utilitarian, industrial, out-of-doors and man-made; they rest under there own weight, their surfaces unrefined. The steel is folded to reduce the need for welds making curves easy to lean over and a continuous structural surface.

A rectangular pool is situated at the T-junction between the cinema and the central space. The container for the pool is low enough to encourage people to sit together along the edges. This container is similarly angled and rests on the ground to trap the water in its frame. Circular lights set flush with the pool-base are illuminated at night appearing to float beneath the surface whilst by day the water draws in the sky.

The art work was  part of the Public Art Plan, a requirement of the 106 Agreement which was a condition of Planning with Camden Council. Aquaduct is the result of a collaboration with  architects Levitt Bernstein Associates and Patrick Hodgkinson. Art agent HS Projects, fabricator The Sculpture Factory, artist’s project manager Mary Hogben.

more info

  • Susanna Heron Brunswick Centre
  • 2003–6 Aquaduct